wtorek, 26 listopada 2013

Schab w sosie śmietanowo koperkowym

5 plastrów schabu
330 g śmietany 12%
pęczek koperku
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
ok 150 ml bulionu
oliwa do smażenia

Schab przyprawiamy pieprzem i solą, obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 5 sekund z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy niewielka ilością bulionu. Na plastrach mięsa układamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Całość przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut.



Kiedy mięso będzie gotowe możemy przygotować sos. Wywar z duszonego mięsa mieszamy w garnku ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka mięso i gotujemy na małym ogniu w sosie ok. 15 minut. Garnka nie przykrywamy, aby sos zgęstniał.


Schab w sosie śmietanowo koperkowym gotowy. Możemy go podawać z ziemniakami i mizerią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz