niedziela, 24 listopada 2013

Naleśniki ze szpinakiem i serem typu feta

Przepis na ciasto naleśnikowe (ok 10 porcji) znajdziecie tutaj.

Dodatkowe składniki do ciasta:
szczypta bazylii
szczypta oregano
1 ząbek drobno pokrojonego czosnku

Do ciasta możemy dodać bazylię, oregano i drobno pokrojony czosnek, wtedy nasze naleśnikowe ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak.

Smażymy naleśniki, które następnie uzupełnimy farszem szpinakowym.



Składniki na farsz szpinakowy:

450 g szpinaku (mrożony brykiet)
1 kostka sera typu feta
2 ząbki czosnku
odrobina suszonej papryczki chili

Mrożonego szpinaku nie rozmrażamy. Przekładamy go od razu na patelnię i wstawiamy na mały ogień, aby szpinak powoli się rozmroził, a woda odparowała.  Kiedy szpinak się rozmrozi, dodajemy czosnek i ser typu feta. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.



Przygotowany farsz przekładamy na wcześniej przygotowane naleśniki.



Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiany kolor.



Podajemy z sosem pomidorowym (przepis tutaj) albo świeżymy pomidorami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz