2 torebki ryżu
0,5 szklanki bulionu
2 piersi z kurczaka
1 papryka
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki curry
szczypta pieprzu ziołowego
bazylia
garść ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w paski, skropić oliwą i posypać curry. Zostawiamy w lodówce na ok 30 min.
Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy marchewkę i paprykę.
Następnie smażymy pierś z kurczaka. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy je do warzyw. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem ziołowym i bazylią.
Ryż gotujemy al dente.
Całość posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz