sobota, 23 listopada 2013

Kurczak curry z ryżem i warzywami

2 torebki ryżu
0,5 szklanki bulionu
2 piersi z kurczaka
1 papryka
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki curry
szczypta pieprzu ziołowego
bazylia
garść ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek

Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w paski, skropić oliwą i posypać curry. Zostawiamy w lodówce na ok 30 min.



Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy marchewkę i paprykę.



Następnie smażymy pierś z kurczaka. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy je do warzyw. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 20 min pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem ziołowym i bazylią.

Ryż gotujemy al dente.

Całość posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz