poniedziałek, 4 listopada 2013

Jajko zapiekane w bułce

2 bułki grahamki
4 pieczarki
1/2 cebuli lub 1 mała
2 plastry szynki
2 plastry żółtego sera
2 jajka
szczypiorek
pieprz, sół

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na smaczne weekendowe śniadanie. Weekendowe, bo wtedy tak naprawdę jest większa szansa, że to śniadanie zjemy z drugą osobą. Tak naprawdę farsz do naszych bułek można przygotować z tego co właśnie mamy w lodówce. Może to być szynka, salami czy kiełbasa. Ser żółty, kozi albo mozzarella. Do przygotowania takich bułek możemy wybrać nasze ulubione składniki.

Ja proponuję śniadanie dla dwóch osób i do tego potrzebujemy 2 bułki grahamki. Mogą to być również kajzerki bądź każdy inny rodzaj bułek. Należy odciąć ich wierzch a następnie wydrążyć, tak aby powstało zagłębienie, które uzupełnimy naszymi składnikami. Do środka wkładamy przygotowane wcześniej pieczarki, które zostały przesmażone wraz z cebulką na patelni. Na pieczarki układamy pokrojoną w kostkę szynkę i żółty ser.


 

Następnie do każdej bułki wbijamy po jednym jajku i całość doprawiamy pieprzem i solą.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Białko powinno być ścięte, żółtko lekko płynne, a bułki chrupiące. Myślę, że to smaczna opcja na wspólne śniadanie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz