wtorek, 26 listopada 2013

Pizza z szynką, serem, pieczarkami i papryką (40x26)

Przepis na ciasto do pizzy - tutaj

0,5 kg pieczarek
1 papryka
2 cebule
10 plastrów szynki
250 g żółtego sera
sos pomidorowy
sos czosnkowy
bazylia, oregano

Tak naprawdę składniki do pizzy mogą być dowolne, według gustu i naszego smaku. Proponuję tradycyjną pizzę z szynką, serem, pieczarkami i papryką. Można dodać również kukurydzę, salami albo żółty ser zastąpić mozzarellą.

Cebulę należy pokroić w grubsze piórka i zeszklić na patelni.

Pieczarki należy oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć ok 10-15 min, połączyć z przygotowaną wcześniej cebulą oraz doprawić pieprzem i solą.

Żółty ser ścieramy na tarce, na grubszych oczkach. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy szynkę.

Przygotowany spód do pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy szynkę, pieczarki z cebulą i paprykę. Całość posypujemy ziołami.

Przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 35-40 min. Ok. 10 min przed końcem pizzę posypujemy żółtym serem.

Podajemy z sosem pomidorowym i czosnkowym.




Przepisy na sosy znajdziecie tutaj: pomidorowy i czosnkowy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz