Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj (ok 10 naleśników).
Do ciasta można dodać jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Składniki na serowo - pomarańczowe nadzienie i polewę:
0,5 kg sera twarogowego
2 pomarańcze
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowy
gorzka czekolada
olej (do smażenia)
Z przygotowanego ciasta smażymy "złote" naleśniki.
Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki i białych błonek, wyjmujemy pestki. Jedną pomarańczę kroimy na kawałki, pół drugiej pomarańczy miksujemy, a pozostałą część zostawiamy do dekoracji.
Ser mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem. Na końcu dodajemy pokrojone na kawałki pomarańcze.
Tak przygotowane serowo - pomarańczowe nadzienie układamy na naleśnikach. Zawijamy je w rulon i układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Całość na patelni polewamy odrobiną soku z wcześniej zmiksowanych pomarańczy. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Tak przygotowane naleśniki układamy na talerzu, polewamy resztą soku z pomarańczy, posypujemy gorzką czekoladą i dekorujemy pomarańczą.
Podajemy tuż po przygotowaniu.
Możemy je podawać również z polewą czekoladową albo bita śmietaną.
Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz