niedziela, 3 listopada 2013

Sos pomidorowy

1 puszka pomidorów krojonych (400g)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól, bazylia, oregano (przyprawy wg uznania)
szczypta cukru
odrobina papryczki chili

Sos pomidorowy to niezbędny dodatek do każdej pizzy :)
Pomidory należy umieścić w blenderze, zmiksować. Na patelni dodać oliwę z oliwek, a gdy ta się rozgrzeje dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodać zmiksowane pomidory. Gotować na małym ogniu do zredukowania się. Następnie dodać pieprz, sól, bazylię, oregano, szczyptę cukru i odrobinę papryczki chili, o ile chcemy aby nasz sos uzyskał trochę ostrości. Pozostawić do ostygnięcia. Sos gotowy!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz