1 kg pomidorów
2 czerwone papryki
1 pomidory z puszki (krojone, 400g)
150 ml warzywnego bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól
szczypta cynamonu
bazylia, oregano
natka pietruszki do dekoracji
Pomidory i paprykę myjemy a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy posiekany czosnek, posypujemy pieprzem i solą, skrapiany oliwą z oliwek. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 30 minut. Po tym czasie zostawiamy pomidory i paprykę do ostygnięcia.
Warzywa obieramy ze skórki.
Cebulę należy zeszklić a następnie dodać do pomidorów i papryki. Dodajemy bulion, pomidory z puszki i wszystko razem miksujemy. Całość gotujemy, dodajemy sól, pieprz, paprykę ostra i słodką, szczyptę cynamonu oraz bazylię i oregano.
Krem z pieczonych pomidorów i papryki dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz