(5 porcji)
0,5 l wody
1 galaretka cytrynowa
1 biała czekolada
0,25 l śmietany 30%
0,25 dag serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 mango
1 granat
listek mięty do dekoracji
Deser przygotowujemy w pucharkach.
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie (0,5 l) i odstawiamy do ostudzenia. Następnie galaretkę wlewamy do pucharków.
Białą czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, ale nie możemy dopuścić do zagotowania. Gdy masa będzie jednolita, powoli dodajemy serek mascarpone. Kiedy masa będzie gotowa, odstawiamy do przestygnięcia. w tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy wcześniej przygotowana masę serowo-czekoladową. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Kiedy galaretka w pucharkach już stężeje, dodajemy masę serowo-czekoladową i pozostawiamy w lodówce na ok 2 godz.
Mango myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy. Przygotowany mus przekładamy do pucharków.
Całość posypujemy pestkami granatu i dekorujemy listkiem świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz