sobota, 5 kwietnia 2014

Sałatka z selerem naciowym

Lekka, chrupiąca i kolorowa sałatka - idealna na wiosnę:) 
Seler naciowy jest jednak niedocenianym warzywem, niestety... A przecież seler naciowy ma same zalety. Jest niskokaloryczny, zawiera bardzo dużo błonnika, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie naszego organizmu, jest źródłem witamin i minerałów. Seler naciowy zawiera dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Jest także bogaty w fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo.


5 łodyżek selera naciowego
kilka liści sałaty lodowej
1 jabłko
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula czerwona
kilka rzodkiewek
garść prażonych pestek słonecznika

Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru

Łodygi selera naciowego myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i kroimy w poprzek w cienkie paseczki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka. Do całości dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy.

Przygotowujemy sos: w słoiku mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.

Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.

Taką sałatkę możemy również przełożyć do lunchbox'a  i zabrać do pracy, do szkoły bądź na uczelnię jako drugie śniadanie:)


1 komentarz:

  1. Sałatka rewelacyjna bardzo delikatna a słonecznik jest dopełnieniem smaku. Pychota!!!!!

    OdpowiedzUsuń