poniedziałek, 17 lutego 2014

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i mascarpone

Zapiekanki są fajną opcją obiadową.  Dziś polecam zapiekankę z makaronem penne, kurczakiem, brokułem oraz pomidorowym aksamitnym sosem z mascarpone. 


300 g makaronu penne

300 g brokuła
1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kurczaka
250 g serka mascarpone
1 puszka krojonych pomidorów
kilka (5) suszonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
sól, pieprz, cukier
oliwa do smażenia
dodatkowo: parmezan + 2 suszone pomidory (do posypania zapiekanki przed podaniem)

Brokuł gotujemy ok 5 minut i blanszujemy zimną wodą, aby nie stracił swojego zielonego koloru.


Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem, a następnie smażymy.


Makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy na durszlaku zimną wodą i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Dodajemy brokuły i kurczaka, mieszamy.


Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie pomidory z puszki, pokrojone w paski suszone pomidory oraz sól, pieprz, szczyptę cukru i bazylię. Dusimy kilka minut. Na końcu wymieszać wszystko z serkiem mascarpone.


Zapiekamy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Przed podaniem zapiekankę możemy posypać startym parmezanem oraz pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami.




2 komentarze:

  1. uwielbiam takie zapiekanki! kurczak, makaron, brokuły, pomidorki suszone, jakie to wszystko smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie próbuję zrobić na obiad, zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń