poniedziałek, 10 lutego 2014

Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym

Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym to smaczne i sycące danie obiadowe. 
Chyba każdy z nas lubi naleśniki zarówno na słodko jak i te wytrawne. 
Farsz mięsno-warzywny w takim połączeniu przygotowałam po raz pierwszy i okazał się 
bardzo trafionym pomysłem:)


10 naleśników - przepis tutaj
pęczek natki pietruszki

Farsz:
ok 500 g mięsa mielonego
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/2 selera
por (biała część)
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
sól, pieprz
szczypta cukru

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do ciasta na koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki. Smażymy naleśniki, a gdy będą gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy farsz. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa dusimy na patelni ok 15 minut. Kiedy warzywa będą gotowe, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz szczyptą cukru. Na drugiej patelni smażymy mięso, po czym łączymy je z warzywami, dodajemy też odrobinę koncentratu pomidorowego i dusimy razem jeszcze kilka minut.

Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przed podaniem jeszcze raz podsmażamy. Możemy też posypać startym parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz