sobota, 1 lutego 2014

Hreczniaki - kotlety z kaszą gryczaną i twarogiem

Hreczniaki to nic innego jak kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Jest to znane i stare danie, które charakterystyczne jest dla kuchni kresowej. Już wcześniej jadłam tak przygotowane kotlety, ale nie wiedziałam, że właśnie tak się nazywają. Jest to danie proste w przygotowaniu, tanie i smaczne, czyli 3 w 1:) Hreczniaki są sprytnym sposobem na wykorzystanie w kuchni kaszy gryczanej.


1 szklanka kaszy gryczanej
280-300 g białego sera
łyżka masła
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

Kaszę należy ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem masła i soli. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Biały ser rozgniatamy widelcem. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.

Kaszę mieszamy z białym serem, dodajemy zeszkloną cebulkę, jajka, sól i pieprz. Masę najlepiej wyrobić ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek.

Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety (u mnie 12 szt), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron.


1 komentarz: