wtorek, 4 lutego 2014

Krążki francuskie z szynką i żółtym serem

Ciasto francuskie możemy przygotowywać na tysiąc sposobów, wariancji jest mnóstwo.
 Nie ukrywam, że jestem miłośniczką ciasta francuskiego:) Lubię z niego przygotowywać zarówno ciastka jak i przekąski na imprezę. Jest to naprawdę dobry sposób na przyrządzenie czegoś pomysłowego, smacznego i co najważniejsze nie zajmuje to dużo czasu, a efekty mogą być zdumiewające. 
Tym razem ciasto francuskie w wersji przekąski - krążki z sosem pomidorowym, szynką i żółtym serem. Polecam!


Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
sos pomidorowy - przepis tutaj
8 plastrów szynki konserwowej
8 plastrów żółtego sera
szczypiorek

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie kuchennym  na papierze do pieczenia.  Na górze (dłuższy bok) zostawiamy puste ciasto, które przed zwinięciem w rulon należy posmarować odrobiną wody aby lepiej się zlepiło. 

Płat ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością sosu. Na sos wykładamy szynkę, a następnie żółty ser. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy ją następnie w 1,5 cm plastry i układamy na leżąco na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut.



1 komentarz: