piątek, 6 grudnia 2013

Czerwono-biała galaretka

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 ml wody
500 ml mleka
cukier
10 g żelatyny
200 ml musu z truskawek

Mus z truskawek przygotowałam latem. Zmiksowane owoce w pojemnikach zamroziłam, tak aby zimą móc wykorzystać przygotowany wcześniej mus i przypomnieć sobie owocowe smaki lata:)

Galaretkę wsypujemy do wrzącej wody. Mieszamy aż się rozpuści. Gdy ostygnie rozlewamy do przezroczystych pucharków lub szklanek. Następnie wstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Następnie płyn mieszamy z gorącym mlekiem. Słodzimy do smaku. Ostudzonym płynem uzupełniamy pucharki z truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Gdy całość zastygnie deser będzie gotowy do jedzenia.

Ilość warstw zależy od nas. U mnie są 2 warstwy czerwonej galaretki, 2 białej galaretki, a na samym wierzchu dodałam jeszcze mus z truskawek.




2 komentarze:

  1. Czyżby to propozycja na 11 listopada ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koncepcja była mikołajkowa:) ale jak najbardziej taką galaretkę można przygotować też na 11 listopada.

    OdpowiedzUsuń