piątek, 13 grudnia 2013

Pyry z gzikiem:)

kilka ziemniaków podobnej wielkości (u mnie 7 szt)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
rozmaryn (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
masło

400g białego sera
8 rzodkiewek
1 cebula
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
350g jogurtu naturalnego


Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Następnie nacinamy je na krzyż. Do środka wkładamy po 2 plasterki czosnku oraz odrobinę masła. Ziemniaki oprószamy solą i jeśli ktoś lubi dodajemy rozmaryn. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia ziemniaków to 50-80 min co zależy od wielkości naszych ziemniaków oraz od warunków piekarnika. Najlepiej po upływie godziny, sprawdzić wykałaczką czy nasze ziemniaki w mundurkach są już gotowe.




Kiedy ziemniaki znajdują się w piekarniku, możemy przygotować gzik, czyli nasz twarożek. Ser ugniatamy widelcem. Do tego dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz cebulę. Na koniec nasz gzik uzupełniamy jogurtem naturalnym oraz szczyptą pieprzu i soli.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz