wtorek, 10 grudnia 2013

Kurczak z mascarpone, suszonymi pomidorami i natką pietruszki

2 piersi z kurczaka
250 g serka mascarpone
100 ml warzywnego bulionu
8 suszonych pomidorów + 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz

200 g białego ryżu
pęczek natki pietruszki
sól


Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Przygotowujemy marynatę: do oliwy z suszonych pomidorów dodajemy łyżeczkę suszonej bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą polewamy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie smażymy mięso, a następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Całość zalewamy bulionem i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze 10 min na małym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.

Tak przygotowany sos możemy podawać z ryżem z dodatkiem zielonej pietruszki:) Całość dekorujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz