czwartek, 5 grudnia 2013

Lekka sałatka z makaronem Orzo

150-200 g makaronu Orzo
2 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 długi ogórek
pęczek koperku
2 łyżki majonezu
120-150 g jogurtu naturalnego
pieprz, sól
przyprawa gyros
olej do smażenia


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente - ok 10 minut, po czym hartujemy go zimną wodą.



Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w niedużą kostkę i posypać niewielką ilością przyprawy gyros (tak aby smak przyprawy nie zdominował całej sałatki). Przygotowane mięso smażymy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę, koperek siekamy. Do całości dodajemy kukurydzę.



Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, dodajemy majonez oraz jogurt naturalny, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Makaron Orzo zakupiłam podczas wakacji na Sycylii :), jednak nie ma problemu, aby kupić go na polskim rynku, jest dostępny w wielu sklepach.

*Orzo to rodzaj makaronu, który swoim kształtem przypomina ziarenka ryżu i jest podobne wielkością. Ma bardzo szerokie zastosowanie i tylko od nas zależy czy dodamy go do zupy, sałatki, zapiekanki czy  innego dania. „Orzo” po włosku znaczy „jęczmień” wyglądem oraz wielkością można go porównać do tego zboża, jak również do wspomnianego wcześniej ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz