poniedziałek, 16 grudnia 2013

Placuszki korzenne z karmelizowanymi pomarańczami

250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
320 ml mleka
1 jajko

1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1-2 pomarańcze


Najpierw należy przygotować ciasto. Mąkę przesiać przez sito i połączyć z cukrem, cynamonem, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. W misce zmiksować mleko i jajko, a następnie powoli wsypywać suche produkty ciągle mieszając.

Można przystąpić do smażenia placków. U mnie w kształcie serduszka:)

Na drugiej patelni rozgrzać masło i cukier, a kiedy się skarmelizuje, włożyć plastry pomarańczy. Smażymy po pół minuty z każdej strony.

Na placki wyłożyć pomarańcze i polać powstałym sosem.




1 komentarz:

  1. Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.

    Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny :)

    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html

    Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń