wtorek, 24 grudnia 2013

Mannowiec

Składniki na ciasto:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki miodu
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
2 jaja
60 dag mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Margarynę, miód i śmietanę należy rozpuścić w rondelku. Cukier ucieramy z jajkami, a następnie dodajemy mąkę i sodę oraz przygotowaną wcześniej masę. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 równe części. Pieczemy 3 jednakowe placki.

 Masa:
2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
2 cukry waniliowe
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Gotujemy kaszę mannę (mleko+kasza manna), a następnie odstawiamy ją do ostudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i kaszą manną. Można dodać też wiórki kokosowe.

Wystudzone placki przekładamy przygotowaną masą. ciasto najlepsze jest po 2 dniach:)

Polewa:
1/3 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
pół szklanki cukru
5 kostek gorzkiej czekolady
zapach migdałowy
100 g płatków migdalowych

Wszystkie składniki (oprócz płatków migdałowych) należy rozpuścić w rondelku. Przygotowaną polewą czekoladową polewamy ciasto i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.




1 komentarz: