wtorek, 3 grudnia 2013

Conchiglie ze szpinakiem pod beszamelem

muszle makaronowe duże - 20 szt
450 g szpinaku (u mnie mrożony)
niebieski ser pleśniowy 100g
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
200 ml mleka
sól i pieprz do smaku
szczypta słodkiej papryki

Makaron Conchiglie  gotujemy al dente wg czasu podanego na opakowaniu, następnie makaron należy zahartować zimną wodą.

Przygotowujemy farsz. Na patelni do podgrzanego już szpinaku, dodajemy posiekany czosnek oraz ser pleśniowy. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.





Kiedy farsz jest gotowy, możemy wypełnić nim makaronowe muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Możemy się teraz zabrać za przygotowanie sosu beszamelowego. Na patelni musimy rozpuścić masło, wsypać mąkę i równomiernie wymieszać. Następnie należy dodać zimne mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając,  do momentu, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i łagodną papryką.



Dodatkowo makaron możemy posypać startym żółtym serem:)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy danie. Możemy je udekorować natką pietruszki albo pokrojonym w kostkę pomidorem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz