środa, 11 grudnia 2013

Chili con carne

400 g mielonego mięsa wołowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
łyżeczka ostrej papryki, słodkiej papryki
sól, pieprz, chili w proszku
oliwa do smażenia

Chili con carne jest daniem meksykańskim, czyli bardzo ostrym. Jeśli jednak nie przepadamy za aż tak wyrazistą kuchnią, możemy przygotować wariant tej potrawy nieco łagodniejszy. U mnie wersja ostra:)

Na rozgrzanej patelni dusimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy: paprykę ostrą i słodką oraz chili. Wrzucamy mięso mielone i mieszamy. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili oraz pomidory z puszki. Całość dusimy ok 10-15 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem.


Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 5 minut.



Podajemy na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli, plackami tortilli albo pieczonymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz