sobota, 24 maja 2014

Tarta na cieście francuskim z szynką schwarzwaldzką, pomidorami i rukolą

Tarta przygotowana na gotowym cieście francuskim nie wymaga od nas dużych nakładów pracy, a efekty mogą być naprawdę smaczne:) Danie ekspresowe, pożywne i godne polecenia. Do tarty można dodać swoje ulubione składniki. Moja propozycja to szynka schwarzwaldzka, pomidory i rukola.


1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plastrów szynki schwarzwaldzkiej
2 pomidory
1 por
rukola
100-150 ml śmietanki 30%
3 jajka
sól, pieprz

Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie dokładnie je dociskając do brzegów. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pokrojony w półksiężyce por, podsmażamy na patelni. Na ciasto wykładamy szynkę schwarzwaldzką i por. W misce mieszamy jajka ze śmietaną oraz pieprzem i solą. Masę jajeczną wylewamy do formy. Następnie układamy pokrojone w plastry pomidory. Całość zapiekamy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu na wierzchu układamy rukolę. Polecam:)


1 komentarz: