poniedziałek, 26 maja 2014

Spaghetti ze szpinakiem, łososiem i kremowym sosem z mascarpone

Jestem miłośniczką szpinaku i uwielbiam przygotowywać go w różnych wersjach. 
Dziś wybór padł na makaron ze szpinakiem, z dodatkiem łososia i kremowego serka. 
Przecież szpinak i łosoś bardzo dobrze ze sobą współgrają:)

Dla 2 osób:
200 g makaronu spaghetti
3 garści świeżego szpinaku
150 g wędzonego łososia
200 g serka mascarpone
1 papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny


Do wrzącej, wcześniej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente (czas gotowana skracamy o 2 minuty niż czas podany na opakowaniu). Gotowy odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz czerwoną papryczkę chili, smażymy na wolnym ogniu około 1 minutę. Dodajemy szpinak,a po 2-3 minutach mascarpone, mieszamy do momentu aż ser się rozpuści. W tym momencie na patelnię możemy włożyć rozdrobnionego wcześniej łososia, wlewamy łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, trzymamy na ogniu 1,5-2 minuty, wykładamy na talerze, smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy kiedykolwiek miałam okazję jeść tak podanego łososia, ale jeśli tylko nadarzy się okazja to oczywiście go spróbuję. Ja zachwalam sobie dania z łososia z https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę przyznać, że jest to naprawdę świetny produkt.

    OdpowiedzUsuń