Jestem miłośniczką szpinaku i uwielbiam przygotowywać go w różnych wersjach.
Dziś wybór padł na makaron ze szpinakiem, z dodatkiem łososia i kremowego serka.
Przecież szpinak i łosoś bardzo dobrze ze sobą współgrają:)
Dla 2 osób:
200 g makaronu spaghetti
3 garści świeżego szpinaku
150 g wędzonego łososia
200 g serka mascarpone
1 papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
Do wrzącej, wcześniej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente (czas gotowana skracamy o 2 minuty niż czas podany na opakowaniu). Gotowy odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz czerwoną papryczkę chili, smażymy na wolnym ogniu około 1 minutę. Dodajemy szpinak,a po 2-3 minutach mascarpone, mieszamy do momentu aż ser się rozpuści. W tym momencie na patelnię możemy włożyć rozdrobnionego wcześniej łososia, wlewamy łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, trzymamy na ogniu 1,5-2 minuty, wykładamy na talerze, smacznego!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy kiedykolwiek miałam okazję jeść tak podanego łososia, ale jeśli tylko nadarzy się okazja to oczywiście go spróbuję. Ja zachwalam sobie dania z łososia z https://mowisalmon.pl/produkty/ i muszę przyznać, że jest to naprawdę świetny produkt.
OdpowiedzUsuń