Kto zna połączenie szpinaku i łososia, temu nie muszę tłumaczyć, że jest to idealna kombinacja smaków. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiej przystawki nie należy do najłatwiejszych. Wbrew pozorom jej wykonanie nie jest trudne. Zatem namawiam do przygotowania rolady szpinakowej.
900 g szpinaku (u mnie mrożony brykiet)
5 jajek
1 łyżka masła
6 ząbków czosnku
3 serki Almette (po 150g każdy)
450 g wędzonego łososia w plastrach
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
Ciasto na roladę szpinakową: na patelni należy rozgrzać masło, wcisnąć 3 ząbki czosnku, po czym dodać rozmrożony szpinak. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy około 10min, odcedzamy i studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy 5 żółtek, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Gotową szpinakową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w temp 170 stopni.
Kremowe serki Almette mieszamy w misce z dodatkiem 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z polowy cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto szpinakowe. Na masę z serków kremowych wykładamy plastry wędzonego łososia. Całość ściśle zawijamy jak roladę. Roladę owijamy mocno w folię spożywczą i schładzamy w lodowce kilka godzin. Smacznego :)
Kremowe serki Almette mieszamy w misce z dodatkiem 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z polowy cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto szpinakowe. Na masę z serków kremowych wykładamy plastry wędzonego łososia. Całość ściśle zawijamy jak roladę. Roladę owijamy mocno w folię spożywczą i schładzamy w lodowce kilka godzin. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz