sobota, 17 maja 2014

Udka pieczone na warzywach

Drób dosyć często pojawia się w naszym menu. Ostatnio przygotowałam pieczone udka w towarzystwie warzyw. Tak naprawdę należy wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i czekać, aż mięso i ziemniaki się upieką. 
Ten czas możemy poświęcić na czytanie książki bądź obejrzenie filmu:)


2 uda z kurczaka
ok. 1 kg ziemniaków
2-3 marchewki
2 cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz cayenne
przyprawa do kurczaka
rozmaryn


Udka należy umyć, oczyścić i oprószyć sola, pieprzem cayenne oraz przyprawą do kurczaka.

Ziemniaki dokładnie oczyścić i pokroić w ćwiartki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry (ok 1cm). Cebulę siekamy w półksiężyce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy rozmarynem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

Na warzywach układamy udka z kurczaka, przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Po tym czasie odkrywamy naczynie pozostawiając je jeszcze w piekarniku na kilka minut, aby skórka kurczaka się przyrumieniła.

Życzę smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz