środa, 18 grudnia 2013

Rożki z nadzieniem budyniowym

1 opakowanie ciasta francuskiego
400 ml mleka
40 g budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
0,5 tabliczki czekolady mlecznej
 
Budyń przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka, 400 ml zamiast 500ml. Dodajemy cukier puder. Gotowy budyń odstawiamy do przestygniecia.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, dzielimy na kwadraty (u mnie 18 szt). Na każdym kwadracie  układamy 1 niedużą łyżkę budyniu, brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem, a następnie sklejamy przyciskając brzegi widelcem.


Wierzch ciastek smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.



Przygotowujemy polewę do ciastek. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać nią ciastka francuskie z budyniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz