sobota, 12 kwietnia 2014

Meksykańskie pulpety w sosie pomidorowym

Ostatnio postanowiłam odmienić tradycyjne kotlety mielone i przygotowałam meksykańskie pulpety 
w sosie pomidorowym. Dziś ten przepis dla Was pojawia się na blogu:)


500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
1/2 czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g czerwonej fasoli konserwowej z puszki
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
pęczek natki pietruszki
przecier pomidorowy
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta: soli, pieprzu, cukru
słodka i ostra papryka
pieprz cayenne
bazylia, oregano
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
olej do smażenia


Jako pierwszy możemy przygotować sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej należy zeszklić posiekana cebulę oraz ząbek czosnku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy ok 20 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.

Mięso mielone łączymy z cebulą (startą na tarce), parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem i bułką tartą Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz przekrojoną na pół czerwoną fasolę. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne, kuminem, słodką i ostrą papryką. Bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor. Po usmażeniu pulpeciki przekładamy do sosu pomidorowego i dusimy jeszcze około 15 minut.



4 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze odmieniłaś zwykłego mielonego:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa odmiana tradycyjnych klopsików ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy sposób na mielone, fajna odmiana.

    OdpowiedzUsuń