piątek, 25 kwietnia 2014

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami kojarzą mi się z moim dzieciństwem:) 
Kwaśne jabłka, cynamon i cukier puder - niebo w gębie:) 
Zaletą racuchów przygotowanych na bazie kefiru jest to, że takie ciasto nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrośnięcie, dlatego przygotowuje się je naprawdę szybko. 


ok 1/2 l kefiru
2 jajka
1/4 szklanki cukru
ok 2,5 szklanki mąki pszennej
2 kwaśne jabłka
cukier waniliowy
cynamon
szczypta soli
olej do smażenia

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę i kefir. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dosyć gęste. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, a gdy zbyt gęste - mleko.

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Obtaczamy je w cynamonie i przekładamy do miski z ciastem.

Racuchy wykładamy na patelnię łyżką i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem i dodatkowo jeśli lubimy cynamonem. Smakują zarówno na ciepło i zimno:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz