sobota, 19 kwietnia 2014

Kulinarne smakołyki wielkanocne w moim domu:)

Wielkanoc wielu osobom kojarzy się z wiosną, ćwierkaniem ptaków, kwitnącymi kwiatami i słońcem. Pamiętamy jednak ubiegłoroczne święta, które z taką porą roku nie miały nic wspólnego. W lany poniedziałek zamiast polewać się wodą, toczyliśmy wojnę na kulki śnieżne, ale zabawy było przy tym mnóstwo. W tym roku taka sytuacja chyba się już nie powtórzy, ale przecież my już chcemy wiosnę!

Święta to czas odpoczynku, czas który zazwyczaj spędzamy z rodziną. Wspólne przygotowywanie posiłków, oglądanie filmów i spacery. Święta krótkie, ale bardzo wartościowe.

W każdym regionie Polski zapewne kulinarne zwyczaje świąteczne nieco się różnią. Chciałam dziś napisać jak to wygląda w moim rodzinnym domu. Moja mama o wszystko na pewno zadba:)

Zaczynamy od przygotowania listy zakupów, aby wszystko było przemyślane, a potem wstępnie rozpisujemy co i kiedy należy przygotować. Do wielkanocnych smakołyków, które pojawiają się na naszym rodzinnym stole należą: 
  • zupy: biały barszcz lub żurek z białą kiełbasą
  • dania mięsne: bigos, pasztet, pieczeń, domowe wyroby: schab, boczek
  • przystawki i dodatki: ćwikła, jajka faszerowane z pieczarkami, rolada szpinakowa z łososiem
  • sałatki: tradycyjna jarzynowa, lekka wiosenna z sosem winegret, z kurczakiem
  • ciasta: tradycyjna babka piaskowa, sernik, ciasto z makiem.

Należy jednak pamiętać, że święta to nie tylko czas długich godzin spędzonych w kuchni na przygotowywaniu świątecznych smakołyków. Spędźmy ten czas wspólnie z rodziną:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz