Owsianka jest idealna na śniadanie:) Kiedyś jej nie lubiłam, ale od jakiegoś czasu dosyć często jadam ją na śniadanie, jest zdrowa i pożywna. Można dodawać do niej swoje ulubione owoce czy bakalie. Już nie mogę się doczekać kiedy będą truskawki, maliny, jagody. Oczywiście teraz możemy korzystać z mrożonych owoców, ale z tymi świeżymi nasza owsianka będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna:)
2 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb żytnich
1 łyżeczka siemienia lnianego
szczypta cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 jabłko
kilka truskawek (u mnie jak na razie mrożone)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Płatki owsiane, otręby i siemię lniane zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy miód, mieszamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do rondla z owsianką i skrapiamy cytryną. Jeszcze chwilę gotujemy, po czym mieszamy i całość posypujemy cynamonem. Przekładamy do miseczki, polewamy delikatnie jogurtem naturalnym, a na sam koniec na owsiankę wykładamy truskawki.
Szybki i smaczny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie:) Polecam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz