wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciastka w piegi

Kruche ciasteczka z cukierkami. Są kolorowe i od razu poprawiają humor:) 
Nie są słodkie - są maślane, delikatne i kruche, a w dodatku pięknie pachną i dobrze smakują. 
Co jeszcze za nimi przemawia? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Składniki na około 28 sztuk:
2 i 1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 krople zapachu śmietankowego/waniliowego
ok 200 g drażetek


Musimy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

W misce mieszamy składniki suche - mąkę, sól i sodę. W drugiej misce na puch ucieramy mikserem masło z cukrem. Następnie zwalniamy obroty i dodajemy jajko oraz zapach śmietankowy (waniliowy). Na koniec dodajemy mąkę, sól i sodę i delikatnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki, układamy je w odstępach (bo trochę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i wciskamy kilka drażetek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Życzę miłej zabawy i udanych wypieków:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz