sobota, 29 marca 2014

Gulasz wołowy z warzywami

Aromatyczny, smaczny, kolorowy i sycący gulasz wołowy jest doskonałym daniem obiadowym. 
Dzisiejszy post jest trzecim przepisem kulinarnym, który bierze udział w niekomercyjnym projekcie. 
Przepis ten powstał we współpracy z portalem beefmania.org, a dwa poprzednie przepisy powstały we współpracy z portalem wieprzopedia pl. Są to projekty niekomercyjne, których zadaniem jest promocja spożycia najsmaczniejszego, bo polskiego, mięsa i zdrowego odżywiania. 
Zachęcam do zapoznania się z tym projektem.


http://beefmania.org/


http://beefmania.org/wp-content/themes/blackangus/assets/img/ribbon_fundusz.png


500 g mięsa wołowego
3 ziemniaki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 marchewki
4 gałązki selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
200 ml czerwonego wytrawnego wina
ok 500 ml bulionu
3 łyżki mąki
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
rozmaryn
pęczek pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie


Mięso wołowe należy pokroić w kostkę i starannie obtoczyć w mące. Następnie obsmażamy mięso i przekładamy je do garnka. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na tej samej patelni należy zrumienić pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz posiekany czosnek. Całość przekładamy do garnka i gotujemy około 1,5 godz.

W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa: paprykę żółtą oraz czerwoną myjemy i kroimy w paski, seler naciowy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plastry, a ziemniaki w większą kostkę.

Po upływie 1,5 godziny do garnka dodajemy ziemniaki (gotujemy około 10-15 minut).

Na patelni przesmażamy marchewkę, seler naciowy oraz żółtą i czerwoną paprykę, wlewamy wytrawne czerwone wino i dusimy do momentu aż wino odparuje. Warzywa przekładamy do gulaszu. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, dodajemy rozmaryn oraz posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz