czwartek, 20 marca 2014

Szaszłyki z wieprzowiny w trzech smakach

Sezon grillowy jeszcze się nie zaczął, ale już niebawem będzie coraz więcej okazji bo wiosna za pasem:) Postanowiłam przygotować szaszłyki z wieprzowiny w towarzystwie warzyw. Mięso zamarynowałam na 3 sposoby. Przygotowałam marynatę musztardową, z piwa oraz z pietruszką. Aby mięso nie było suche, do szaszłyków dodałam boczek, ponieważ tłuszcz wytapiający się z niego zmiękczy mięso wieprzowe.
Taka propozycja przyrządzenia szaszłyków, może się Wam przyda,
kiedy będziecie planować wspólne grillowanie:)


Przepis ten powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl  

http://www.wieprzopedia.pl/



Przepis na około 10 szaszłyków:
ok. 600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
ok.120 g wędzonego boczku
kilka pomidorków koktajlowych
cebula
czerwona papryka
mała cukinia
sól, pieprz

dodatkowo: długie wykałaczki
oraz składniki potrzebne do przygotowania 3 marynat do mięsa:

I marynata - musztardowa:
3 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
liść laurowy, ziele angielskie

II marynata - z piwa:
1 szklanka piwa
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
mała papryczka chili

III marynata - z pietruszką
1 szklanka oliwy z oliwek
oregano
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Najpierw przygotowujemy 3 marynaty: musztardową, z piwa oraz z pietruszką. Mięso kroimy w kostkę, dzielimy po równo do każdej miski z marynatą, mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki.

Przygotowujemy dodatki: paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię i boczek w plastry, a cebulę na ćwiartki. Warzywa oprószamy solą i pieprzem.

Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w wodzie.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno składniki. Kolejność nadziewania jest dowolna.

Tak przygotowane szaszłyki układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz