środa, 26 marca 2014

Schab zapiekany pod porami i marchewką

Dzisiaj na blogu pojawia się kolejny post z przepisem, który powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl. Jest to projekt niekomercyjny, którego zadaniem jest promocja spożycia najsmaczniejszego, bo polskiego, mięsa i zdrowego odżywiania. Zachęcam do zapoznania się z tym projektem, link poniżej.

http://www.wieprzopedia.pl/


6 plastrów schabu wieprzowego
3 marchewki
1 duży por
3 ząbki czosnku
mała papryczka chili
musztarda sarepska
papryka ostra i słodka
sól, pieprz

Przygotowujemy 4-5 mm plastry schabu wieprzowego. Mięso z obu stron przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostra papryką. Pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę.

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a pora kroimy na półtalarki. Marchew mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem oraz papryczką chili.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plastry mięsa. Smarujemy je dosyć grubo musztardą, układamy warstwę pora, a następnie marchew z czosnkiem i papryczką chili. Całość posypujemy jeszcze delikatnie solą oraz pieprzem.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu mięso będzie kruche i aromatyczne. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Często robię podobne danie, choć u mnie zamiast pora są zazwyczaj pieczarki. Smaczne :)

    OdpowiedzUsuń