Podstawą sosu 1000 wysp jest majonez, do którego dodajemy m.in. ketchup, śmietanę, sok z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy. Sos jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy mięs. W niektórych przepisach do podstawowych składników sosu dodaje się konserwową paprykę czy konserwowe ogórki, ja natomiast jestem za tym, aby do sosu tych konserwowych warzyw już nie dodawać.
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku z pomarańczy
sól, pieprz
szczypta cukru
ew. pieprz cayenne, bazylia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i gotowe:) Czas przygotowania takiego sosu to maksymalnie 10 minut. Możemy go wykorzystać jako dodatek do kanapek, sałatek, nuggetsów, mięs i warzyw.
Jejku zapisuje sobie !! Uwielbiam ten sos :)
OdpowiedzUsuń