3 średniej wielkości marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
50g żółtego sera
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
odrobina papryczki chili
olej do smażenia
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok 5 min. Następnie odcedzamy i kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Marchewkę, cebulę i żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę.
Tak przygotowane składniki mieszamy z mąką, jajkiem, papryczką chili, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy niewielkie porcje przygotowanej przez nas masy. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Placuszki brokułowo - marchewkowe będą dobrze smakowały z sałatką z serkiem camembert. Przepis znajdziecie tutaj. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz