200g ryżu
3 marchewki
1 czerwona papryka
200g brokuła
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
po 1 łyżeczce: majeranek, bazylia i oregano
2 jajka
3 łyżki śmietany 12%
olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, natomiast brokuł myjemy i gotujemy ok 3 min.
Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni.
W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ryż wymieszany z ziołami, marchewkę, pierś z kurczaka, kukurydzę, brokuł i czerwoną paprykę.
Całość zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 40 min w temperaturze 180-200 stopni (w zależności od piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz