piątek, 29 listopada 2013

Kolorowa zapiekanka warzywna

200g ryżu
3 marchewki
1 czerwona papryka
200g brokuła
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
po 1 łyżeczce: majeranek, bazylia i oregano
2 jajka
3 łyżki śmietany 12%
olej do smażenia

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, natomiast brokuł myjemy i gotujemy ok 3 min.

Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni.

W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ryż wymieszany z ziołami, marchewkę, pierś z kurczaka, kukurydzę, brokuł i czerwoną paprykę.




Całość zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem 40 min w temperaturze 180-200 stopni (w zależności od piekarnika).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz