czwartek, 17 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka z pieczarkami są idealnym dodatkiem na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Moja dzisiejsza propozycja jajek faszerowanych pieczarkami jest bardzo smaczna i popularna. 
Nie wymaga wielu składników, ani szczególnych umiejętności kulinarnych. 
Takie faszerowane jajka może przygotować każdy z nas.


Składniki:
3 jajka
5 pieczarek
szczypiorek
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
pieprz, sól


Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kiedy ostygną przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy do małej miski.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Smażymy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Pieczarki przekładamy do miski z żółtkami, dodajemy posiekany szczypiorek, jogurt naturalny oraz majonez.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie faszerujemy nią jajka. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin.


1 komentarz:

  1. Smak dzieciństwa, uwielbiam takie jajka! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń