niedziela, 5 stycznia 2014

Ciasto leśny mech

Ciasto:
650 g mrożonego szpinaku
1,5 szklanki cukru
5 dużych jaj
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki krupczatki
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2x Krem karpatka + 800 ml mleka
oraz
1 owoc granatu


Szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na gładką masę. Nie przerywając miksowania powoli dodajemy olej. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i ponownie mieszamy.

Blachę (40x25) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, odcinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszki.

Przygotowujemy krem karpatka wg przepisu na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy przygotować np. bitą śmietanę. W takiej wersji ciasto też na pewno będzie bardzo dobre:)

Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto i obficie posypujemy okruszkami, lekko dociskamy.

Wierzch ciasta posypujemy pestkami granatu.



12 komentarzy:

  1. O rany, ale oryginalny pomysł! Ciasto prezentuje się genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie przypuszczała, że można zrobić ciasto ze szpinakiem, w dodatku tak apetycznie prezentujące się ciasto! Świetny, nowatorski pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak myślałam, że ten zielony kolor ciasto zawdzięcza szpinakowi. Oryginalnie i na pewno smacznie. Wiem, bo kiedyś już ciasto ze szpinakiem piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wyjdzie na bezglutenowej mące?

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście nie przygotowywałam ciast przy użyciu mąki bezglutenowej, ale z ciekawości wczoraj "poszperałam" w internecie i znalazłam przepis na ciasto leśny mech przygotowane z takiej właśnie mąki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne :) a jaki ma smak? czuć bardzo ten szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto ma "szpinakowy kolor", a w smaku szpinak jest praktycznie niewyczuwalny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam!
    Właśnie wstawiłam do piekarnika i z niecierpliwością oczekuję efektu. Napiszę, gdy będzie gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło super! Z braku krupczatki, użyłam mąki tortowej. Do ciasta dodałam owoc marakui- ma wyrazisty smak. Następnym razem przełożę je kremem śmietankowo-cytrynowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że wypiek się udał:) Rzeczywiście owoc marakui pasuje do tego ciasta:) warto go dodać!

      Usuń