poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupa brokułowa z kurczakiem

Zupa brokułowa? Dlaczego nie:) Po raz pierwszy zupę brokułową tego przepisu ugotowała dla mnie moja koleżanka ze studiów. Zupa tak mi zasmakowała, że od tamtej pory dosyć często gości na naszym stole. Zupa ta jest pyszna i prosta w przygotowaniu, a dzięki serkowi topionemu kremowa. Polecam:)


Składniki:
2,5 l rosołu z kurczaka (z kawałkami kurczaka)
1 marchewka
pół pora
1 ząbek czosnku
1 brokuł
2 serki topione (200g)
sól, pieprz

Marchewkę należy zetrzeć na tarce, por pokroić w półtalarki, czosnek przecisnąć przez praskę, a brokuł podzielić na różyczki.

Marchewkę, por i czosnek dodajemy do gotującego się bulionu. Na około 10 minut przed końcem gotowania dokładamy brokuły, a następnie pokrojony w kostkę serek topiony. Należy mieszać do momentu roztopienia się serka, jednak pamiętajmy aby nie zagotować zupy. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Zupę możemy podawać z kawałkami kurczaka z rosołu oraz z makaronem (u mnie makaron penne).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz