sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka śledziowa

250 g śledzi (matjasów)
5 średniej wielkości ziemniaków
3 jajka
1 czerwona cebula
1 duże kwaskowate jabłko
5 ogórków kiszonych
pęczek natki pietruszki

Sos:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
180 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Ziemniaki należy wyszorować i gotować w mundurkach w osolonej wodzie ok 20 minut. Wyjąć z wody, odstawić do ostygnięcia, obrać i pokroić w kostkę.

Filety śledziowe należy moczyć ok 40 min w zimnej wodzie, ale jeśli zakupiliśmy śledzie w zalewie, najpierw powinniśmy sprawdzić smak, prawdopodobnie nie trzeba będzie ich moczyć. Filety śledziowe kroimy w paski.

Jajka, jabłko, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.

Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy musztardę, sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki razem mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz