sobota, 11 stycznia 2014

Orange Curd - Krem pomarańczowy

2 pomarańcze
1/2 cytryny
120 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
szczypta przyprawy korzennej
łyżeczka cukru waniliowego

W Anglii słynny jest Lemon Curd. Postanowiłam przygotować taki owocowy krem, ale z pomarańczy - Orange Curd. Jest to gęsty, intensywny w smaku krem owocowy, który idealnie nadaje się do deserów i wypieków. Wspaniały krem dla miłośników cytrusowych smaków.

Masło należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie przelewamy do naczynia sok z pomarańczy i cytryny, mieszamy. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę przyprawy korzennej. Ciągle mieszając, czekamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy naczynie i czekamy aż masa trochę ostygnie. Teraz możemy dodać jajka. Należy intensywnie mieszać, aby po dodaniu jajek nie zrobiła się jajecznica, a powstała masa pomarańczowa. Należy ponownie postawić naczynie na garnku z gotującą się wodą. Krem będzie powoli gęstniał (ok. 10-15 minut). Należy jednak pamiętać, że curd gęstnieje stygnąc.

Gotowy curd pomarańczowy odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy go do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.



3 komentarze:

  1. Czy jajka dodajemy całe, czy wszystkie na raz a może lepiej je rozbełtać w osobnej misce i dopiero dodać? Która opcja jest lepsza? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pojedynczo dodawałam całe jajka, stale mieszając. Jednak wiem, że są również przepisy, w których do całych jajek dodaje się jeszcze same żółtka. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń