niedziela, 26 stycznia 2014

Pikantne udka pieczone z jabłkami

Kurczaka można przygotowywać na różne sposoby. Dziś proponuję pikantne udka z jabłkami, które nadają mięsu wspaniały aromat. Udka są smaczne i proste w przygotowaniu. Tak naprawdę do nas należy tylko przygotowanie marynaty. Następnie wstawiamy naszego kurczaka do piekarnika i czekamy godzinę, aż będziemy mogli delektować się jego smakiem. Udka są miękkie i soczyste w środku a zarazem chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. 

Składniki:
4 udka (pałki)
1 soczyste jabłko
200 ml bulionu

Marynata:
majeranek
chili
słodka czerwona papryka
ostra czerwona papryka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Udka z kurczaka należy oczyścić i osuszyć. Oliwę z oliwek należy wymieszać z majerankiem słodką i ostra czerwoną papryką, chili, pieprzem i solą. Zamarynować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Gotowe mięso przełożyć do rękawa foliowego. Jabłko umyć, pokroić na ósemki i dołożyć do mięsa. Całość podlać bulionem i zawiązać folię. Tak przygotowane udka umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.


Pieczemy ok. 45-50 min w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie rozcinamy folię i zwiększamy temperaturę do 190-200 stopni. Pieczemy jeszcze ok 10 min aż skórka się zrumieni i będzie bardziej chrupiąca.


U mnie w towarzystwie udek wystąpił ryż z marchewką i kukurydzą - przepis tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz