piątek, 9 stycznia 2015

Zupa gulaszowa z pulpetami

Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, dlatego jutro rozgrzewać nas będzie gulaszowa z pulpetami.
Pyszna, lekko pikantna, gęsta i pożywna zupa. Tak o tej porze roku z chęcią sięgamy po potrawy rozgrzewające.

Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów
400g przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
3 ziemniaki
1-2 marchewki
1 por
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sól, pieprz
majeranek
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
natka pietruszki
żółty ser (opcjonalnie)

Pulpety:
500 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 jajko
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Marchewkę, paprykę, cebulę i pora drobno kroimy. Przesmażamy wraz z czosnkiem na patelni na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie warzywa poza czosnkiem dodajemy do gorącego bulionu. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, papryczkę chili. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy jeszcze ok 20 minut. W między czasie do garnka dokładamy kukurydzę i czerwoną fasolę.

Możemy zabrać się za przygotowanie pulpetów. Mięso mielone łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz startą na tarce cebula. Dodajemy jajko, bułkę tarta, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które następnie obsmażamy na patelni. Kiedy będą gotowe przekładamy do garnka z zupą.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie,wlewamy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za mało pikantna możemy dodać odrobinę pieprzu cayenne.

Podajemy z świeżo posiekaną natką pietruszki i żółtym serem.


1 komentarz: