wtorek, 20 stycznia 2015

Burgery z mięsem wieprzowo wołowym

Ostatnio postanowiłam przygotować domowe burgery od A do Z. Nawet bułki sama przygotowałam. Ich wykonanie nie jest trudne. Bułki domowej roboty są puszyste i pozbawione zbędnych ulepszaczy. Domowe burgery są o niebo lepsze niż te kupione na mieście! Warto przygotować je w domu.

Bułki (6 sztuk):
Zaczyn:
5g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
170 ml mleka
170 g mąki pszennej typ 650

Ciasto właściwe:
zaczyn
110g mąki pszennej typ 650
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju
+żółtko do posmarowania bułek i sezam do posypania

Kotlety:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula drobno posiekana
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 żółtko
sól, pieprz

Dodatki:
sałata lodowa
czerwona cebula
ogórki kiszone
pomidor

Sos - po 1 łyżce jogurtu naturalnego, majonezu, ketchupu, musztardy oraz odrobina papryczki chilli, 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu


Zaczyn - drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku z łyżeczką cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe - mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sól i dosypujemy do zaczynu. Dodajemy żółtko i olej, wyrabiamy ciasto. Trwa to około 20 minut. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na blasze. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki należy posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem oraz posypać sezamem. Pieczemy je 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 200 st.

Kotlety- wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kotlety, lekko je spłaszczamy (u mnie wyszły nieco za grube :)). Smażymy na patelni grillowej.

Sos - przygotowujemy z wyżej wymienionych składników.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz