czwartek, 12 lutego 2015

Domowe ciasteczka z dżemem i solonym karmelem

Dziś tłusty czwartek. Wprawdzie pączków w tym roku nie przygotowuję, ale coś słodkiego powinno się do kawy pojawić. Proponuję maślane ciasteczka z karmelem albo domowym dżemem truskawkowym.

Składniki na około 25 sztuk:
400g mąki pszennej
120 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 żółko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
200 g masła
dodatkowo: solony karmel, dżem truskawkowy

 
Wszystkie składniki musimy połączyć i zagnieść. Wyrabiamy ciasto i wkładamy owinięte w folię spożywczą do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i robimy zagłębienie. Do każdej dziurki wkładamy dżem truskawkowy albo solony kajmak. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz: