czwartek, 11 grudnia 2014

Miruna w sosie słodko-kwaśnym

 Rybę w sosie słodko-kwaśnym przygotowałam już jakiś czas temu, ale zdjęcia gdzieś się zapodziały na moim komputerze i niedawno je znalazłam. Może nie są one najlepszej jakości, ale stwierdziłam, że podzielę się z Wami taka propozycją podania ryby. To danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Poniżej składniki jakie potrzebujemy na przygotowanie tego dania:

Składniki:
5 filetów z miruny
1 duży słoik papryki konserwowej
1 duży słoik ogórków konserwowych
3 cebule
500 ml przecieru pomidorowego
ok. 150 ml bulionu warzywnego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cukier
olej do smażenia

Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1-2 jajka
pieprz cytrynowy
sól
rozmaryn


Na początek przygotowujemy nasze ciasto naleśnikowe. Powinno ono być dosyć gęste. Filety z miruny oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy je na mniejsze części, zatapiamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim oleju.

Przygotowujemy sos słodko-kwaśny. Na głębokiej patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie gotowa dodajemy bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki. Całość dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy jeszcze kilka minut.

W naczyniu na przemian układamy warstwy ryby i sosu słodko-kwaśnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz