Dzięki owocom babeczki są wilgotne, a połączenie bananów i czekolady okazało się strzałem w dziesiątkę. Czekolada jest dobra na poprawę humoru, szczególnie w taki pochmurny dzień!
Składniki na 12 sztuk:
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina cynamonu
3 łyżki kakao
Banany obieramy i kroimy w kostkę.
Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy.
Rozdzielamy białka od żółtek. W misce najpierw miksujemy białka (możemy dodać szczyptę soli), dodajemy cukier, żółtka i olej.
Składniki suche łączymy z masą, delikatnie mieszając łopatką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone banany i delikatnie mieszamy łyżką.
Foremkę do muffinek natłuszczamy i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wstawiamy muffinki do piekarnika i pieczemy ok.20 minut. Smacznego!
ciasto wychodzi bardzo suche, nawet nie łączy się w głatką masę. Musiałam dodać jajko i szklankę mleka, żeby uratować. Mam nadzieje, ze wyjdzie, ale nie polecam przepisu
OdpowiedzUsuńRzeczywiście musiałam coś pominąć pisząc ten przepis... Mam nadzieję, że udało się wybrnąć z sytuacji.
UsuńRzeczywiście musiałam coś pominąć pisząc ten przepis... Mam nadzieję, że udało się wybrnąć z sytuacji.
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń