niedziela, 21 grudnia 2014

Sałatka z pieczonym burakiem, jabłkiem, roszponką, owocem granatu i smażonym camembertem

Tak, najbardziej lubię przygotowywać sałatki:) Takie połączenie składników to mój debiut, wydaje mi się, że udany:) najważniejsze, że mężowi smakowało. Polecam sałatkę z pieczonym burakiem, kwaskowym jabłkiem, roszponką, owocem granatu oraz panierowanym, smażonym i jeszcze płynnym w środku camembertem. Zachęcam do spróbowania!


Składniki dla 2 osób:
2 garści roszponki
2 buraki (u mnie podłużne)
1 jabłko
pestki z 1/2 granatu
1 camembert
garść kiełków brokuła
1 mała cebulka (opcjonalnie)

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia sera camembert
1 jajko
2 gałązki rozmarynu

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon


Buraki myjemy, odcinamy końce i z gałązką rozmarynu zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy  w plastry.

Jabłko obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy na przemian z burakiem na roszponce. Dodałam również pokrojoną w piórka białą cebulkę. Na środku nakładamy łyżeczkę sosu (mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i musztardą dijon), a na nim małą garść kiełków brokuła.

Camembert kroimy na trójkąty, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy do momentu zrumienienia naszych serowych trójkątów. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Naszą sałatkę wykańczamy smażonym camembertem i pestkami granatu. Smacznego!




wtorek, 16 grudnia 2014

Czekoladowe muffiny z bananami

Dzięki owocom babeczki są wilgotne, a połączenie bananów i czekolady okazało się strzałem w dziesiątkę. Czekolada jest dobra na poprawę humoru, szczególnie w taki pochmurny dzień!

Składniki na 12 sztuk:
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina cynamonu
3 łyżki kakao

Piekarnik należy rozgrzać do 180ºC.

Banany obieramy i kroimy w kostkę.

Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy.

Rozdzielamy białka od żółtek. W misce najpierw miksujemy białka (możemy dodać szczyptę soli), dodajemy cukier, żółtka i olej.

Składniki suche łączymy z masą, delikatnie mieszając łopatką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone banany i delikatnie mieszamy łyżką.

Foremkę do muffinek natłuszczamy i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wstawiamy muffinki do piekarnika i pieczemy ok.20 minut. Smacznego!


czwartek, 11 grudnia 2014

Miruna w sosie słodko-kwaśnym

 Rybę w sosie słodko-kwaśnym przygotowałam już jakiś czas temu, ale zdjęcia gdzieś się zapodziały na moim komputerze i niedawno je znalazłam. Może nie są one najlepszej jakości, ale stwierdziłam, że podzielę się z Wami taka propozycją podania ryby. To danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Poniżej składniki jakie potrzebujemy na przygotowanie tego dania:

Składniki:
5 filetów z miruny
1 duży słoik papryki konserwowej
1 duży słoik ogórków konserwowych
3 cebule
500 ml przecieru pomidorowego
ok. 150 ml bulionu warzywnego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cukier
olej do smażenia

Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1-2 jajka
pieprz cytrynowy
sól
rozmaryn


Na początek przygotowujemy nasze ciasto naleśnikowe. Powinno ono być dosyć gęste. Filety z miruny oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy je na mniejsze części, zatapiamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim oleju.

Przygotowujemy sos słodko-kwaśny. Na głębokiej patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie gotowa dodajemy bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki. Całość dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy jeszcze kilka minut.

W naczyniu na przemian układamy warstwy ryby i sosu słodko-kwaśnego.


sobota, 6 grudnia 2014

Kurczak w kremowym sosie z pomidorami i rozmarynem

Pierś z kurczaka z dodatkiem „cytrynowego” mascarpone wraz w winem tworzy kremowy sos, który zachęca smakiem i apetycznym zapachem :)

Składniki:
2 piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
250g mascarpone
125 ml wytrawnego białego wina
kilka gałązek rozmarynu
skórka otarta z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Mascarpone mieszamy z otartą skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Pierś z kurczaka oprószamy sola i pieprzem, podsmażamy na patelni z obu stron. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy czosnek, aż zacznie wydzielać zapach, dolewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż płyn wygotuje się do połowy, dokładamy 2 gałązki rozmarynu. Dodajemy mascarpone. Na patelnię ponownie wędruje pierś z kurczaka, dokładamy również pomidorki koktajlowe. Całość dusimy jeszcze kilka minut, możemy też dodać jeszcze trochę rozmarynu (wg uznania).

Kurczak w kremowym sosie z pomidorami i rozmarynem gotowy!!! Smacznego!!!